Cake & Bake show en 2 cursussen bij Squires Kitchen in Farnham

De laatste week van september stond dit jaar helemaal in het teken van een ‘taarten-vakantie’ naar Engeland. Ik had kaartjes voor zaterdag en zondag voor de Cake & Bake show in London en daarna de tweedaagse Royal Icing cursus gevolgd door de tweedaagse suikerbloemen cursus bij de Squires Kitchen International School in Farnham.

1134

De Cake & Bake show is een nieuwe beurs, net zoals bijvoorbeeld de Taart & Trends of de Cake International in Birmingham. Het verschil is dat het bij deze beurs niet alleen gaat om het versieren van taarten, cupcakes, koekjes etc. maar ook over het bakken daarvan en het bakken van brood, hartige taarten etc. Dit thema sprak mij heel erg aan. Ook omdat er veel bekende mensen zouden komen, zoals Paul Hollywood en Mary Berry van o.a. the Great British Bake off, en veel van de gezichten die ik vanuit de Squires Kitchen boeken en tijdschrijften kende zoals Mark Tilling, Paddi Clark, Ceri Griffits, Jan-Clement May en Carlos Lichetti. Al uit de Facebook berichten in de week voor de show bleek dat de organisatie verrast was door de grote belangstelling als gevolg waarvan er al snel geen toegangskaarten meer beschikbaar waren. Besloten werd toen de zaal te vergroten, langere openingstijden te regelen en meer workshops om aan de vraag te voldoen. Toen ik zaterdagochtend een kwartier voor het openen van de deuren arriveerde was het mij ook snel duidelijk dat het een drukke dag zou worden. Gelukkig stond ik nog redelijk vooraan in de rij want toen het 10 uur werd liep de rij van voor naar achter langs het Earl’s court complex en weer terug! Toen ik op zondag slim dacht te zijn door een uur later te arriveren om zo na de rij gelijk door te kunnen lopen, lukte dat ook niet, want om 11.30 uur stond de rij (van ongeveer een kwartier) er nog steeds!

Eenmaal binnen viel de drukte op zich wel mee en is vergelijkbaar met de drukte tijdens Taart & Trends. Helaas waren de mensen van Earl’s court zelf niet bedacht op deze grote drukte en waren er lange rijen voor de toiletten en cafetaria. Ondanks dat ze van zaterdag hadden kunnen leren waren er zondag nog steeds die problemen. Gelukkig was mijn hotel heel dicht bij en wist ik dat je ook vlakbij Earl’s court lekkere broodjes kunt halen, dus voor mij waren die problemen niet van toepassing.

Bij binnenkomst kon je een boekje kopen met daarin het programma van de beurs, maar omdat er de laatste dagen veel workshops bij waren gekomen waren mijn printjes van de website toch handiger, want die waren tenminste up-to-date! Om dezelfde reden was het even zoeken naar de locaties van de workshops, omdat die niet geheel overeen kwamen met de kaart in het programma boekje. Tijdens mijn cursus sprak ik met enkele van de demonstrateurs van Squires Kitchen en zij waren erg teleurgesteld in de organisatie en de staff van Earl’s court, omdat internet verbindingen niet werkten en camera’s niet konden zoomen of alleen in zwart wit konden filmen. Gelukkig werd hier tijdens de show grappig over gedaan, maar als bedrijf moet je er toch op kunnen rekenen dat alles werkt. Bij de show in Manchester zal waarschijnlijk alles beter gaan en als ze in het najaar terugkeren naar London wordt het waarschijnlijk niet meer Earl’s court.

Ik heb vooral veel demonstraties bijgewoond bij de Squires Kitchen stand over Royal Icing, modelleren, chocola, macarons en een taart-bedrijf beginnen. Ondanks dat het ook daar heel druk was had ik wel zoveel geluk dat ik elke keer een zitplaats kon bemachtigen. Dit waren allemaal demonstraties van een half uur. In de grote Cake Kitchen en Bakery waren presentaties van de hele bekende mensen zoals Paul Hollywood, Mary Berry en Mich Turner. Hierbij waren echter al snel zelfs geen staanplaatsen meer te vinden. Ik ben daar dus maar even blijven kijken.

Naast de demonstraties werden er bij de verschillende stands ‘nieuwe’ producten gedemonstreerd, zoals de nieuwe lace moulds van Karen Davies, Sugar veil, Silicone plastique en the mat. Er waren ook een aantal kraampjes waar je cupcakes of chocolaatjes kon proeven.

Er was veel te doen en ik heb me die twee dagen zeker niet verveeld. De weekend-toegang gaf me de mogelijkheid alles rustig te bekijken en te doen, en zeker met de drukte was dat erg fijn. Helaas kon je merken dat het de eerste keer was, want sommige grote namen als PME, FMM en JEM waren er niet met een stand, maar dat zal volgend jaar anders zijn. Dus noteer vast in je agenda: 5-7 april 2013 in Manchester!

Na afloop van de beurs op zondag ben ik naar Farnham vertrokken, circa een uur met de trein vanuit London, waar op maandagochtend mijn eerste cursus zou beginnen.

De twee cursussen die ik heb gevolgd maken onderdeel uit van de foundation master, een soort beginners diploma. Deze master bestaat in totaal uit 4 modules, royal icing, suikerbloemen, modeleren en sugarpaste. Je kunt deze vier modules als één cursus volgen in een intensieve week, maar ik heb besloten er eerst twee te doen. Na afloop van elke cursus krijg je ook een certificaat.

Voor beide cursussen was onze lerares Paddi Clark. Zij is onder andere bekend van haar boek Sugar Flowers for beginners en heeft ook samen met Eddie Spence gewerkt aan de royal iced cake for the Queen’s diamond jubilee! In de royal icing klas waren in totaal 12 studenten en in de suikerbloemen 8. Bij 4 of meer deelnemers gaat de klas door, en het maximum aantal deelnemers is afhankelijk van de cursus.

Tijdens de royal icing cursus hebben we veel aandacht besteed aan het afsmeren van de taart met Royal icing, wat toch erg lastig is om de coat mooi glad te krijgen. Gelukkig werd het bij de tweede laag al weer gemakkelijker. Daarna hebben we verschillende motiefjes geprobeerd te spuiten. Ik was daarom erg blij dat ik al een beginner’s cursus royal icing had gedaan bij Cleo’s clever cakes waardoor ik al wat vertrouwd was met het hoe en waarom. We hebben ook een aantal run-outs van bloemen en vlinders gemaakt. De tweede middag van de cursus mochten we gebruiken om onze zelf afgesmeerde taart te versieren met de vormen die we hadden geleerd. Al hadden we hier maar kort de tijd voor (2 uur), ik ben toch erg blij met het resultaat.

Tijdens de suikerbloemen cursus hebben we een grote roos gemaakt, een roos nog gedeeltelijk in knop en perenbloesem met natuurlijk alle bijbehorende bladeren. Vooral tijdens deze cursus heb ik veel geleerd, omdat ik nog nooit suikerbloemen had gemaakt. Al is het soms best eng omdat de bloemen zo breekbaar zijn, ik was superblij met het resultaat, zeker omdat het voor mij de eerste keer was. Ik heb gelijk in de Squires shop om de hoek veel materialen aangeschaft om het ook thuis te kunnen doen. Afgelopen zondag heb ik weer een roos gemaakt en het ging heel goed, misschien zelfs nog wel mooier dan de eerste! De volgende uitdaging is nu om met Paddi’s boek andere bloemen te proberen.

Ik vond de cursussen erg leerzaam, en de tutor heeft tijd voor iedereen op ieders eigen niveau, want vooral tijdens de suikerbloemen cursus waren er wat niveau/snelheid verschillen, maar iedereen kon er op die manier het meest uithalen. Ik ben al weer druk bezig met het kijken welke cursus ik nu kan/wil gaan doen. Ik kan dan ook iedereen de cursus aanbevelen. Het is net zoals elke andere taart-cursus wel een uitgave maar je leert er veel van, en het is net weer iets anders dan de cursussen in Nederland.

Zoals jullie hebben gelezen was het een geweldige week met veel leuke nieuwe dingen, veel geleerd en veel gezien. Ik kan niet wachten tot de volgende ‘taarten-week’!

Dit artikel is geschreven door Marlous Craane, Cooksbakesdecorates.blogspot.com