Bakken voor Stichting Opkikker

1868

Yvonne Wijfje bakt al zo’n tien jaar taarten. Het begon allemaal met een taart voor de verjaardag van haar dochter.
“Ik vond het zo leuk dat ik steeds meer taarten en cupcakes ging bakken. Vooral het fijne gepriegel vind ik erg leuk om te doen.” Yvonne deed mee aan Koffie Morning van Stichting Opkikker omdat haar zoon geopereerd werd aan zijn hart. “De operatie was een spannende tijd. Tijdens het wachten zag ik op Facebook de oproep van Stichting Opkikker voorbij komen. Ik dacht ‘je kind zal altijd maar ziek zijn..’. Toen heb ik het pakket voor de koffieochtend aangevraagd en vrienden en familie uitgenodigd. Het was een hele gezellige ochtend met een mooi doel: geld ophalen voor de Stichting Opkikker. Ik hoop zo een klein beetje te hebben bijgedragen aan een mooie dag voor zieke kinderen. Zodat ze heel even weer gewoon kind kunnen zijn.”

Yvonne’s chocoladetaart met rood fruit

Wat heb je nodig?
bakblik (Ø 25 cm en 10 cm hoog)
Voor de chocoladecake
500 g mix voor chocolade biscuit (FunCakes)
6 eieren
110 ml water
3 handjes chocolade drops (FunCakes)
Voor de witte chocoladecrème
2 blaadjes gelatine
500 ml slagroom
300 g fijngehakte chocolade
Voor de decoratie
2 zakjes glazuur choco (Dr. Oetker)
fruit (aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen)

Aan de slag
Bak de chocoladetaart zoals beschreven op de verpakking. Voor deze taart is twee keer de hoeveelheid voor een vorm van Ø 20 cm gebruikt. Klop het geheel 8 minuten op de hoogste stand en daarna 2 minuten op de laagste stand. Voeg op het laatst de chocodrops toe. Gebruik een satéstokje om te testen of de taart gaar is. Leg de gelatineblaadjes in een schaaltje koud water laat ongeveer 5 minuten weken. Knijp de blaadjes uit en meng ze met vijf eetlepels water in een pannetje. Verwarm de gelatine onder voortdurend roeren totdat deze volledig is opgelost (niet koken). Laat de gelatine 5 minuten afkoelen. Smelt de witte chocolade au bain-marie. Klop de slagroom stevig. Voeg de (iets afgekoelde) gelatine toe aan de gesmolten witte chocolade en roer dit goed door elkaar. Voeg drie eetlepels geklopte slagroom toe, meng dit goed door elkaar. Voeg dit mengsel aan de rest van de slagroom toe en klop het met de mixer goed door tot een glad mengsel. Snij de taart twee keer door. Bestrijk een laag met de helft van het slagroom/chocolade mengsel. Leg er vers fruit op. Leg de tweede taartlaag erop en vul deze weer met de room en het fruit. Smelt het glazuur volgens de aanwijzing op de verpakking. Schenk het over de bovenzijde van de taart en strijk het eventueel een beetje uit met een mes. Decoreer de taart vlak voor het serveren met fruit.

TIP
Hou de mooiste vruchten apart voor op de taart.

Yvonne’s ‘Opkikker’-taart

Wat heb je nodig?
bakblik (Ø 25 cm en 10 cm hoog)
uitsteker bloemetje
Sugarcraft gun
Voor de taart
660 g mix voor biscuit
10 eieren
66 ml water
Voor de vulling
banketbakkersroom
aardbeienjam
Enchanted cream (FunCakes)
Voor de decoratie
rolfondant groen, wit en zwart
voedingsmiddelenkleurstof rood, blauw, geel, grijs, roze en oranje

Aan de slag
Bak de taart zoals beschreven op de verpakking. Voor deze taart is twee keer de hoeveelheid voor een vorm van Ø 25 cm gebruikt. Snij de taart drie keer door. Maak de banketbakkersroom volgens de aanwijzing op de verpakking. Vul de taart om en om met een laag banketbakkersroom en jam. Smeer de taart af met Enchanted cream. Zet de taart even in de koelkast. Rol groen fondant uit en bekleed de taart. Marmer wit fondant met blauwe kleurstof. Rol uit en drapeer over de helft van de taart. Boetseer de decoraties en zet ze op de taart. Steek bloemetjes uit en plak ze erbij. Maak gras met de Sugarcraft Gun.

Stichting Opkikker organiseert dagen ontspanning voor gezinnen met een langdurig ziek kind, zodat zij alle narigheid, onderzoeken en ziekenhuisbezoeken even kunnen vergeten. Wil je meer weten of Stichting Opkikker of zelf een Koffie Morning organiseren? Je vindt alle informatie op koffiemorning.nl.