Bakken met de Cake Boss

Op de cover staat al ‘bekend van de TV-zender TLC’ en in de begeleidende brief van de uitgever wordt gerefereerd aan de geweldige taartcreaties die Amerika en de celebraties in de ban houden. In die zin voldoet het boek niet aan de verwachtingen. Pas vanaf bladzijde 205 in het 336 pagina’s tellende boek komen de gedecoreerde taarten aan bod. En jammer genoeg zijn die taarten nou niet echt van een hoog niveau. Ik betwijfel of ze Mjam-waardig zouden zijn…

2212

Door Yvonne van Bommel – In de bladzijden, voorafgaand aan de gedecoreerde taarten, komt wel heel uitgebreid al het andere bakwerk aan bod, van koekjes via donuts tot cupcakes en de typisch Amerikaanse pompoentaart aan toe. In de recepten trouwens ook Amerikaanse invloeden: zo wordt er Crisco (plantaardig vet) gebruikt in deegsoorten en crèmes, iets waar wij toch niet zo snel voor zouden kiezen. Sommige recepten hebben ook wat wonderlijke hoeveelheden, wellicht omdat is omgerekend vanuit de hoeveelheden in cups?

Bij het proefbaksel kwam naar voren dat de recepten wel erg XXL zijn, van een deegje voor zes donuts (ik had een half recept gebruikt) maakte ik er twintig! En 160 g poedersuiker voor het hele recept, wat dus twaalf donuts zou opleveren (maar in werkelijkheid een stuk of veertig?), is ook wel erg veel. Dat is meer dan een halve bus…

Er staan veel foto’s in het boek, waarbij de technieken stap voor stap goed te volgen zijn. Helaas is het bij de foto’s niet altijd even duidelijk waar het betreffende recept te vinden is. Vooral in het begin van het boek worden de recepten afgewisseld met blokjes met daarin (sterke) achtergrondverhalen vanuit de bakkerij, handige weetjes en peptalk. Moraal van het verhaal is dat je door veel te bakken steeds betere en lekkerdere resultaten kunt halen en vanzelf ontdekt wat het beste voor je werkt binnen de mogelijkheden van jouw keuken en eigen creativiteit.

Het boek heeft een ‘lekker lezen gehalte’, doordat het gelardeerd is (ook een mooie kookterm) met achtergrondverhalen uit de bakkerij, maar wie verwacht een boek met ‘amazing projects’ te krijgen, komt ‘bedrogen’ uit. Het is een leuk boek met heel veel op bakgebied, maar zeker geen hoogstaande gedecoreerde taartprojecten.
test_bakken-met-de-cake-boss


Titel: Bakken met de Cake Boss
Ondertitel: 100 van de beste recepten en taartdecoraties van Buddy Valastro
Auteur: Buddy Valastro
Uitgever: Veltman UItgevers
ISBN: 978 90 483 0679 4
Aantal pagina’s: 344
Aantal recepten: stuk of 60
Aantal projecten: 23 gedecoreerde taarten
Taal: Nederlands
Advies prijs: €17,99
Moeilijkheidsgraad: makkelijk