Eind 2017 begon ik aan mijn eerste cursus op taartgebied ooit, nadat ik al enige jaren mezelf diverse technieken eigen probeerde te maken, wat ook best aardig lukte al zeg ik het zelf. Over die eerste keer heb ik destijds nog een blog geschreven: wat was ik trots op mijn eindstuk. Ik schreef toen dat taart maken emotie is, en dat is het nog steeds.

In februari vorig jaar startte ik met Wilton 1, gevolgd door Wired Flowers en Wilton 2. En nu heb ik ook Wilton 3 afgerond, hetgeen betekende dat ik ook een All-Star Student Certificaat ontving. Je kunt je voorstellen dat ik daar best wel een beetje trots op ben. Ik zal je vertellen hoe deze laatste cursus van Wilton gegaan is.

Wilton 3

Eindstuk Wilton 3 cursus

Misschien herinner je je nog dat ik dit jaar in februari 50 jaar geworden ben. Toen schreef ik dat nog fluisterend, maar ach iedereen mag het weten toch? Een rimpeltje hier en daar, een paar grijze haren glinsterend op mijn hoofd. Het heeft ook wel wat. Ik kreeg toen fantastische cadeaus, écht op mijn lijf geschreven. Mijn familie weet duidelijk waar mijn passie ligt. Eén daarvan was een cadeaubon om bij The Cakehouse te besteden en ik aarzelde geen moment: aan de eerstvolgende Wilton 3 cursus die op de agenda stond zou ik deelnemen.

De tijd vliegt dan ineens voorbij, het leven is zo druk tegenwoordig en voor ik er erg in had, was het woensdag 8 mei. De eerste les zou gaan beginnen. Ondanks dat ik me verheugde, voelde ik ook nu weer een (gezonde) spanning. Alsof je voor het eerst het klaslokaal binnenstapt in een nieuw schooljaar. En aangezien je net las dat ik al 50 ben, weet je dat mijn schooljaren al ver achter me liggen. Maar het gaat om dát gevoel, wellicht herken je het!

De eerste les

Samen met vier andere dames nam ik plaats in de workshopruimte van Rita in The Cakehouse. Koffie werd ingeschonken, handen werden geschud en namen uitgewisseld. Marique, Conny, Lola, Suna en ik dus. We gingen van start. We openden de doos die bij deze cursus hoort, controleerden of de inhoud hiervan compleet was en off we go.

Strik en verven op fondant

We werkten hard, maar zoals altijd was het enorm gezellig. Dat maakt voor mij zo’n cursus gewoon compleet. Rita verstaat de kunst om je veel te leren, maar tegelijkertijd laat ze je ontspannen door de fijne sfeer. We maakten lussen voor een grote strik, maar ook een klein strikje. Sneden stroken uit om de techniek “quilling” te oefenen en maakten alvast de basis voor verschillende bloemen. We spraken over het eindstuk, wat nog een beetje lachend werd weggewuifd, want dat “duurt nog zo lang”. Niet dus! Vier lessen zijn écht zo voorbij.

Eindstuk

In de lessen daarna gingen we verder met de bloemen. De strik werd afgewerkt. Ik had al ooit strikken gemaakt, en dat ging ook best wel, maar nu kreeg je de juiste kneepjes te horen. Het werd mijn mooiste strik. Thuis had ik de quilling-techniek verder geoefend. Een fietsje met deze techniek gemaakt zou de topper vormen op mijn taart. Mijn plan was om zoveel mogelijk van de geleerde technieken terug te laten komen op mijn eindstuk. Het fietsje was een beetje vintage-achtig, dus dat thema voerde ik verder door.

Vintage eindstuk

Eigenlijk was ik van plan twee taartjes te maken: een kleinere apart voor de strik én een grotere voor de rest. Maar dat was dan wel weer veel taart dat opgegeten moest worden. Dat leek me niet zo goed voor de kilootjes, dus besloot ik om de strik een eigen mooie drum te geven.

Laatste les/examen

De tijd ging inderdaad snel en het examen stond ineens voor de deur. Thuis maakte ik nog extra bloemen, zodat ik van elk wat meer had. Het kleine strikje maakte ik opnieuw, want de eerste beviel me niet zo. De onderborden werden bekleed. De taart werd gebakken, gevuld en afgesmeerd volgens Wilton methode (met American Buttercream). Ik had mijn taartje gevuld met zelfgemaakte lemon curd crème, verse aardbeien en chocoladeschaafsel. Klaar om de laatste les in te gaan.

Tijdens de laatste les gingen we onze taarten bekleden met fondant met behulp van de Wilton roll-n-cut mat. Dat ging best goed. We leerden ook nog schilderen op taart. Sommige van mijn medecursisten deden dat ook rechtstreeks op hun eindstuk. Zo dapper! En het werd bij beiden erg mooi. Alle eindstukken waren erg mooi geworden overigens. En over mijn eindstuk was ik ook erg tevreden geworden, precies zoals ik me bedacht had.

Trots nam ik mijn Wilton 3 diploma in ontvangst, gevolgd door mijn All-Star Student Certificaat. Moe, maar zeer voldaan, reed ik naar huis. De taart smaakte heerlijk en de strik staat nog steeds te pronken op mijn kast.

Dankwoord

Met trots en dankbaarheid kijk ik terug op deze Wilton 3 cursus. Dank je wel Rita, voor je fijne lessen. Dank je wel Marique, Conny, Lola en Suna voor jullie gezelligheid.

Ik heb pas nog een heerlijke rabarber-aardbeienvlaai gemaakt, met oogst uit eigen moestuin. Dat recept ga ik met jullie delen, dus tot snel maar weer!

Bianca

Bianca’s recepten pagina